Skip to content

Costin Soare

Costin Soare este unul dintre cei mai apreciaţi şi activi muzicieni români, îmbinând în mod fericit o frumoasă carieră concertistică (chitarist şi lutist) cu cea pedagogică (profesor la C.N.A. „Dinu Lipatti”, Bucureşti şi cadru asociat dr. la Universitatea Naţională de Muzică din Bucureşti în perioada 2002-2023), fiind, de asemenea, director artistic al Festivalului Internaţional „Serile de chitară”, proiect de succes în cadrul căruia concertează chitarişti de top din întreaga lume.

Cu o experienţă de 12 turnee (inter)naţionale la activ (peste 80 de concerte în ţară şi străinătate – Ungaria, Danemarca, China –  în ipostază solistică sau alături de muzicieni precum flautistul Ion Bogdan Ştefănescu, violoniștii Valentin Şerban și Vlad Maistorovici, violistul Marius Ungureanu, mezzosoprana Claudia Codreanu și actriţa Daniela Nane), chitaristul Ioan Bănescu (Duo HESPERUS), 3 CD-uri solo, primul lansat în 2014, „Nocturne şi dansuri”, cel de-al doilea în 2020, intitulat „Oglinzi”, iar al treilea, „Oraşe invizibile şi fiinţe imaginare” – Muzică contemporană românească pentru chitară (2021) şi unul cameral în 2017, „Twenty Shades of Music” (alături de Ion Bogdan Ştefănescu), cu peste 250 de concerte desfăşurate în ţară şi străinătate, muzicianul-chitarist Costin Soare este un promotor neobosit al muzicii clasice prin intermediul unui instrument a cărui voce intimă şi repertoriu sunt apreciate de publicul larg.

Pasionat de muzica contemporană, a iniţiat un proiect unic în lumea chitaristică de la noi, intitulat „Musica…”, parte a Festivalului Internaţional „Serile de chitară”, prin care încearcă să stimuleze creaţia pentru instrument, ocolit, până de curând, de majoritatea compozitorilor valoroşi din România. De la debutul proiectului, în 2012, la Muzeul Naţional „George Enescu”, a cântat în cele 9 recitaluri peste 25 de lucrări în primă audiţie, scrise de compozitori precum: Dan Dediu, Carmen Cârneci, Violeta Dinescu, Gabriel Almaşi, Gabriel Mălăncioiu, Şerban Marcu, Cătălin Ştefănescu-Pătraşcu, Sebastian Androne, Sebastian Ţună. În 2022 și 2023, cântă, după mai bine de 30 de ani de la premieră, alături de orchestrele din Iași, Sibiu, Bacău și Ploiești, Concertul pentru chitară și orchestră de Dumitru Capoianu, primul concert scris la noi dedicat chitarei clasice.

Ultimul proiect la nivel naţional, intitulat MELANCOLIA, alături de mezzosoprana Claudia Codreanu şi lutistul Constantin Lazăr, a cuprins o serie de 9 concerte cu caracter interdisciplinar (muzică, pictură, fotografie, poezie) desfăşurate în 7 oraşe ale ţării: Bucureşti, Sinaia, Mediaş, Sibiu, Iaşi, Bârlad, Ploieşti. Concertele au avut loc în spaţii de patrimoniu, potrivite ideii organizatorilor de a reconstitui atmosfera specifică Schubertiadelor, şi a propus un program inedit pentru spaţiul muzical românesc, cu cântece pentru voce şi lăută de John Dowland şi lied-uri de Franz Schubert aranjate pentru voce şi chitară. Expoziţia virtuală cu picturi din Renaştere şi Romantism, fotografiile artistului Daniel Munteanu, lucrările pentru lăută şi chitară scrise în premieră în spaţiul românesc de Cătălin Ştefănescu-Pătraşcu şi traducerile tetelor cântate de către Alexandru M. Călin (prezente în caietul-program de 30 de pagini), au îmbogăţit experienţa spectatorilor prezenţi.

Este absolvent al cursurilor de master ale Royal Scottish Academy of Music and Drama – Glasgow, UK, cu o bursă completă de studii oferită de Associated Board of Royal Schools of Music, iar în perioada 2006 – 2008 studiază în cadrul „programului pentru profesori” la Universitatea de Educaţie (Departamentul de Muzică) din Sapporo, Hokkaido, Japonia (cursuri de dirijat orchestră, analiză-forme muzicale şi orchestraţie), ca bursier al guvernului japonez. În 2011, obţine titlul de Doctor în Muzică cu menţiunea “Magna cum laudae” pentru teza de doctorat intitulată „Sonata pentru chitară în perioada 1920-1950 – Generaţia neoromantică”; în perioada martie 2012 – februarie 2013 este cercetător bursier post-doctoral „MIDAS” al Universităţii Naţionale de Muzică din Bucureşti, lucrând la o nouă ediţie a celor „4 suite pentru lăută” (transcripţia pentru chitară) de Johann Sebastian Bach.

În 2013 şi 2014 este invitat ca profesor la cursurile de vară ale Academiei Sighişoara, alături de muzicieni de marcă din ţară şi străinătate, iar din 2016 pînă în prezent susţine masterclass-uri şi concerte timp de 10 zile în fiecare vară în cadrul prestigioasei Academii ICon Arts Transilvania